Premiile Orașelor Verzi - o inițiativă a Forumului Orașelor Verzi împreună cu Asociația Municipiilor din România, care își propune să recunoască și să premieze, în același timp, ambițiile și eforturile municipalităților de a deveni mai ”verzi”, mai sustenabile, de a reduce impactul asupra mediului.

Câștigători - 2023

  1. Transport public sustenabil (Sustainable public transportation): municipiul Galați, Sector 4 București, municipiul Târgu Jiu, municipiul Mediaș
  2. Mobilitate velo (Velo mobility): municipiul Sibiu, municipiul Alexandria, municipiul Hunedoara
  3. Economie circulară și managementul deșeurilor (circular economy and waste management): municipiul Buzău, municipiul Alba-Iulia, municipiul Sfântu Gheorghe, municipiul Făgăraș
  4. Energie verde (Green energy): municipiul Râmnicu Vâlcea, municipiul Tulcea
  5. Planificare urbană sustenabilă (Sustainable urban planning): municipiul Târgoviște, municipiul Bistrița, municipiul Roman
  6. Parcuri și păduri urbane (Urban parks & forests): municipiul Iași, Sector 6 București, municipiul Craiova, municipiul Moinești

AMR a premiat municipiile verzi în cadrul Forumului Orașelor Verzi

Forumul Orașelor Verzi și-a deschis porțile către autoritățile publice locale din toată Europa, în perioada 5-7 Septembrie 2023.

Asociația Municipiilor din România a fost partener al Primăriei municipiului Brașov încă de la prima ediție a Forumului Orașelor Verzi. Brasovul, în calitate de oraș gazdă, și Cluj-Napoca, în calitate de președinte al AMR, nu au participat la competiție.

”Premiile Orașelor Verzi” reprezintă o inițiativă a Forumului Orașelor Verzi și Asociației Municipiilor din România, care și-a propus să recunoască și să premieze eforturile municipalităților române de a deveni mai verzi și mai sustenabile.

Schimbul de bune practici în vederea dezvoltării unor comunități locale verzi trebuie să reprezinte o prioritate dată fiind importanța acordată atât la nivel european, cât și național, obiectivelor precum neutralitatea climatică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea energiei verzi și a energiei regenerabile, eficiența energetică, protejarea biodiversității, economia circulară și gestionarea deșeurilor, investițiile și inovația.

Premierea Orașelor Verzi reprezintă un prilej de recunoaștere și recompensare a eforturilor municipalităților din România în promovarea dezvoltării sustenabile și a măsurilor de protecție a mediului înconjurător care contribuie la comunități mai verzi și mai durabile.

Toate proiectele înscrise demonstrează angajamentul ferm al municipiilor față de o dezvoltare urbană mai responsabilă și față de protejarea mediului înconjurător.

Proiectele au făcut obiectul unei analize atente a juriului căruia îi transmitem mulțumirea și aprecierea noastră!

Juriul a fost format din:
- Nicolae ISTUDOR, Rector al Academiei de Studii Economice din București.
- Mihnea COSTOIU, Rector al Universității Politehnica București.
- Marian MOICEANU, Rector al Universitatii de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.

Premiile Orașelor Verzi